Urheilijat ja joukkueet

NCS-huippukylmähoitoa käytetään urheilijoiden palautumisen tukena ja vammojen hoidossa.

 

”Loppukesästä 2015 lähtien olen käyttänyt kehoni tuntemusten mukaan tarvittaessa lihasvammojen ennaltaehkäisyyn Cryonic-kylmähoitolaitetta. Kokemukseni ovat olleet erittäin hyvät.”

Antti Ruuskanen, keihäänheittäjä

Nooralotta Neziri on käyttänyt Cryonic-kylmähoitolaitetta nilkan akuutin tulehduksen ja penikoiden hoitoon sekä kokonaisvaltaiseen palautumiseen.

Nooralotta Neziri, aitajuoksija

"Ensimmäinen kokemukseni Cryonic-huippukylmähoitolaitteiden käytöstä on kiekkojoukkueemme MM-kisojen viimeistelyleiriltä Vierumäeltä keväällä 2019. Huomasimme välittömästi, että saimme kolhuja saaneita pelaajia nopeasti parempaan pelikuntoon NCS-kylmähoitojen avulla. Kisojen aikana Cryonic-laite oli fysiotiimille korvaamaton apu hallilla päivittäin.  Myös pelaajattaremme olivat tyytyväisiä erittäin nopeaan ja tehokkaaseen NCS-hoitoon."

Pasi Lambacka, OMT- fysioterapeutti, naisten jääkiekkomaajoukkueen fysioterapeutti

"Aloitin NCS-huippukylmähoidon heti leikkauksen jälkeen seuraavana päivänä. Ensimmäisen neljän päivän aikana käytin kylmähoitoa noin kahden-kolmen tunnin välein suoraan siteiden läpi polven alueelle. Ensimmäiset päivät leikkauksen jälkeen olivat kivuliaat eivätkä määrätyt kipulääkkeet vieneet kipua pois. Kylmähoitoa käyttäessäni kipu lähti."

Veera Oikari,
TPS-naisten jääkiekkojoukkue

 

Cryonic-laitteella annettava Neuro Cryo Stimulaatio -huippukylmähoito koripalloilija Teemu Rannikon toipumisen tukena

SM-liigapelissä pelitilanteessa koripalloilija Teemu Rannikon sääriluu murtui ja polven kierukka irtosi. Heti seuraavana päivänä hänen jalkansa leikattiin. Seuraavat kolme viikkoa jalka oli pidettävä suorana. 


Ensimmäisen viikon aikana jalassa on kipuja ja nukkuminen on vaikeaa. Viikko leikkauksen jälkeen aloitetaan Neuro Cryo Stimulaatio (NCS) -huippukylmähoito. Kaksi seuraavaa viikkoa hoitoja annettaan jalkaan 3-5 kertaa päivässä. Kipuja ei ole ollenkaan. Turvotus myös vähenee. 

 

Hoitokertoja vähennetään kolmeen kertaan kolmannen viikon lopussa.  Samaan aikaan otetussa röntgenkuvassa näkyy, että luu on lähtenyt luutumaan hyvin.  Uusi polvituki otetaan käyttöön, tuen rajoitus on 60 astetta. Turvotus vähentyy, arpi alkaa "joustamaan" ja ilman tukea mitataan 90 asteen taivutus.

 
Viikot 4-5. Teemu pystyy ajamaan autoa, ja kuntoutus alkaa SSL:ssä. NCS-kylmähoitoja otetaan aina treenin jälkeen ja välillä "herätellään" polvea ennen treeniä. Iho on rauhoittunut ja polvea pystyy kuormittamaan kevyesti. 


Viikko 6. Polvi taipuu 110 astetta. Polvilumpio alkaa erottua. Treenin jälkeen hoidetaan melkein koko vasen jalka, kun lihakset "palailevat". 
Kuuden viikon jälkeen otetaan röntgen. Luutuma on parantunut selkeästi verrattuna kolmen viikon takaiseen tilanteeseen. Teemu saa aloittaa kevyen pyöräilyn kuntopyörällä, jos polvi taipuu. Polvi taipuu hyvin eikä ongelmia ole. Polvituki jää pois. 

 

Viikot seitsemän ja kahdeksan Teemulla on vielä kepit käytössä. Painoa lisää leikatulle jalalle astuessa. Turvotus on vähäistä. Altaaseen saa mennä. Cryonic-hoidot kaksi kertaa päivässä. Hoidetaan viimeinenkin turvotus pois. Treenin teho nousee ja hoito tuntuu erilaiselta, kun on treenannut kovempaa. Kylmähoito on hyvää palautusta lihaksille, jotka ovat kipeytyneet treenistä. 
 

Kahdeksan viikon jälkeen kepit jäävät pois ja kävely tuntuu normaalilta. Polven liikkuvuus on todella hyvä. Kuormitusta lisätään treeneissä. Hoito jatkuu samanlaisena, ja tuntuu että se kuuluu treeniin.

Nilkan vamma
"Kyseessä on 25-vuotias koripalloilija, jolla on kaksi kuukautta sitten äkillisesti tapahtunut nilkan vamma, jossa useiden nilkan ligamenttien repeämiä sekä luukontuusiota. Nilkan kuntoutus on edennyt suunnitelmallisesti, mutta kuormituksen lisääntyessä nilkassa esiintyy turvottelua sekä ihon lämpötilan nousua.
Viikon kestäneen Cryonic-huippukylmäjakson jälkeen ihon pintalämpötila on laskenut, sekä punoitus hävinnyt. Loukkaantuneen nilkan ihon pintalämpötila on nyt verrattaen lähempänä terveen verrokkijalan ihon lämpötilaa. Nilkan turvotus on viikon hoitojakson jälkeen vähentynyt 75 % kun verrokkina toimii urheilijan terveen nilkan ja jalkaterän ympärysmitta. Urheilija on kokenut Cryonic-huippukylmäjakson hyödylliseksi."

Suvi Pajunen, fysioterapeutti KIHU:n Training Room -hanke

Polven vamma
"Kyseessä on 28-vuotias urheilija, joka kaatunut maastolenkillä ja lyönyt polvensa kiveen. Polvessa ei murtumaa tai ligamenttivaurioita. Polveen muodostunut verenpurkaumaa ja turvotusta.
Pååtetään aloittaa viikonmittainen, tehostettu Cryonic-huippukylmäjakso turvottelun sekä ihon lämpötilannousun helpottamiseksi. 
Intensiivisen hoitojakson jälkeen polven kiputila poistui seuraavien päivien kuluessa. Asiakas koki Cryonic – huippukylmähoidon tehokkaana ja nopeana kylmähoitona, jolla kipu saatiin poistettua."

Suvi Pajunen, fysioterapeutti KIHU:n Training Room -hanke

Cryonic-huippukylmälaitteen käyttö jalkapallossa

© 2020. Cryonic Medical Finland.
 All Rights Reserved.